zaterdag 21 mei 2022, 20:00 - 21:30 uur

Karl Jenkins' THE ARMED MAN - A mass for peace

  • Grootorkest
  • De Bullekerk
  • Westzijde 75, 1506 ED, Zaandam

Informatie

The Armed Man: A Mass for Peace is een compositie voor solisten, koor en orkest van Karl Jenkins uit 1999. Hij schreef dit stuk voor het Royal Armouries Museum ter gelegenheid van de feesten naar aanleiding van het nieuwe millennium en het werd voor het eerst uitgevoerd op 25 April 2000 in Londen. Het werk wordt opgedragen aan de slachtoffers van de Kosovo crisis.

Net zoals het War Requiem van Benjamin Britten is The Armed Man, deels gebaseerd op de Katholieke mis, geschreven ter promotie van de vrede. Naast fragmenten uit de Katholieke mis, bevat de tekst woorden uit andere religieuze en historische bronnen, waaronder de islamitische oproep tot gebed, de Bijbel (bijv. De Psalmen en Openbaring) en de Mahabharata. Schrijvers wier woorden in het werk voorkomen zijn Rudyard Kipling, Alfred Lord Tennyson en Sankichi Toge, die de bombardementen op Hiroshima overleefde maar enkele jaren later stierf aan leukemie.

The Armed Man brengt de groeiende dreiging van een afdaling in oorlog in kaart, afgewisseld met momenten van reflectie en toont de verschrikkingen die oorlog met zich meebrengt. De mis eindigt met de hoop op vrede in een nieuw millennium, waarin "verdriet, pijn en dood kunnen worden overwonnen".

Hoewel ZFC Zaandijk en a capella koor Cantabile dit werk vorig jaar al op hun repertoire hadden gezet, is het in de huidige tijd pijnlijk toepasselijk. We hopen u te zien in de Bullekerk om naar dit prachtige werk te luisteren en stil te staan bij de vreselijke gebeurtenissen in Oekraine maar óók elders in de wereld waar oorlog de levens van burgers verwoest.Delen


Terug naar Agenda