Muzikaal en visueel spektakel van stadscomponist over de Zaanstreek

2 maart 2015 16 december 2015


Stadscomponist Mark Nieuwenhuis, het Zaandijks Fanfare Corps en VJ collectief Born Digital organiseren op 14 maart in Zaandijk een muzikaal en visueel spektakel over de Zaanstreek. Samen bundelen zij de krachten en combineren muziek en video geïnspireerd op geluiden van de streek. In het Saenredam College in Zaandijk stap je de Zaanstreek in beeld en geluid in, geleid door de composities van Mark Nieuwenhuis.

Nieuwenhuis, sinds 2012 stadscomponist van Zaanstad maakte de laatste jaren geluidsopnames in de Zaanstreek en baseerde hier zijn composities op, vertolkt door hemzelf in samenwerking met het Zaandijks Fanfare Corps. Zo is in zijn compositie ‘Echo’ de weerkaatsing van het geluid over de rivier De Zaan te horen terwijl hij trompet speelt. Andere plekken die terugkomen zijn het nieuwe stadhuis, station Koog Bloemwijk en het winterse ijs in Westzaan.

Ook de Zaankanter zelf speelt een actieve rol en kreeg de mogelijkheid om geluiden op te nemen en deze in te sturen. Nieuwenhuis stelde deze geluiden beschikbaar aan producers en componisten die hier muziek van maakten die ten gehore werd gebracht tijdens het de eerste twee Soundstad live concerten ruim een jaar geleden op twee locaties in Zaandam.

Voor het komende concert op 14 maart 2015 is de muziek gearrangeerd voor het Zaandijks Fanfare Corps dat wordt aangevuld met een combo om zo met de geluiden en videoprojecties van de Zaanstreek te spelen. Net als tijdens de eerste concerten van Soundstad worden de videoprojecties verzorgd door Born Digital, onder andere bekend van hun evenementen met projecties op de Domtoren in Utrecht.

Speciale gastartiest op deze avond is Zaanse flamencogitarist Jeff Heijne.


Delen


Terug naar Nieuws